• Valentínsky deň

            16. 2. 2023

            14. február sa v našej škole niesol v znamení srdiečok. Počas celého vyučovania sme so žiakmi plnili rôzne aktivity, ktoré boli zamerané na tento deň -  deň svätého Valentína. Na slovenskom jazyku sme lúštili tajničku, na matematike sme sa zamerali na Valentínske počítanie, na čítanke sme si prečítali kto bol svätý Valentín a opísali sme si básničku.  Na pracovnom vyučovaní sme si urobili Valentínske pozdravy a nakoniec počas veľkej prestávky naši šikovní žiaci urobili srdiečka so snehu, veď sa pozrite na tu nádheru!

            Mgr. Marcela Horská

          • Zimné radovánky

            14. 2. 2023

            Pobyt na čerstvom vzduchu ponúka našim žiakom množstvo aktivít aj počas zimných mesiacov. Bohatá snehová nádielka láka do prírody všetkých, veľkých i malých. Sánkovačky a guľovačky patria medzi ich každodenné aktivity. Čím viac snehu, tým viac možností na zimné radovánky.

            Tohoročná pani zima nás poriadne potrápila, ale keď vykuklo slniečko a zmäkol sneh, pustili sme sa do roboty. Vymodelovali sme si gule, veľké i malé. Majster mrázik síce poriadne vyštípal naše nosy a líčka, ale my sme sa nevzdávali.Postavili sme si snehuliakov, ktorí nám budú v nasledujúcich dňoch skrášľovať okolie školy. Naši najmenší prváci vykotúľali gule veľké ako „Čudo“. Postaviť „mamu Snehuliačku“ nebolo veru jednoduché. Na pomoc sme si museli privolať silných tretiakov. „Postavili sme celkom sami, snehuliakov s gombičkami. Dali sme im aj teplý šál, aby v noci nakašľali.“

            PaedDr. Anna Molnárová

          • 4. Február - Svetový deň boja proti rakovine

            13. 2. 2023

            Aj tento rok sme  si na našej škole pripomenuli tento významný deň. Cieľom Svetového dňa boja proti rakovine je záchrana milióny životov. Cieľom Svetového dňa proti rakovine je záchrana milióny životov. Rakovina (lat.cancer) je ochorenie, ktoré je charakterizované nekontrolovateľným množením – rastom nádorových buniek.

            So žiakmi sme si povedali aké sú rizika vzniku tejto zákernej choroby, ale aj možnosti ako sa proti nej brániť. Je dôležité rozprávať aj o týchto témach a hlavne žiakom pripomínať aké je dôležité sa starať o svoje zdravie, zdravo sa stravovať, športovať a strániť sa všetkých rizikových faktorov ako sú fajčenie, žuvací tabak a alkohol.

            Na záver sme si urobili  plagát a vyrobili symbolické stužky ktoré si žiaci pripli na oblečenie.

             

            Mgr. Silvia Čubová

          • Pomáhame vtáčikom

            18. 1. 2023

            V zimných mesiacoch, keď všetko pokryje sneh, si zaslúžia našu pomoc aj vtáčiky, ktoré u nás zostávajú počas zimy. Drobné vtáky potrebujú  prijímať potravu každý deň. Ak stravu nezoženú, veľmi rýchlo strácajú sily a stávajú sa ľahkou korisťou, alebo môžu uhynúť od hladu. Na našej škole sme si so žiakmi 4. ročníkakreatívne vyzdobili kŕmidlá pre vtáčikov a naplnili ich rôznymi semenami. Rozvešali ich na kríky v okolí školy, aby ich mohli z okna pozorovať. Žiaci sa dozvedeli aj o živote vtákov a vhodnej potrave pre ich prikrmovanie. Touto aktivitou sme si so žiakmi pripomenuli potrebu chrániť prírodu, pomáhať vtáčikom prežiť zimu a zároveň pestovať  pozitívny vzťah k ochrane prírody.

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa Tatiana Stašenková

             

          • Vianočné tvorenie v materskej škole...

            21. 12. 2022

            So zažatím prvej adventnej sviečky sa do našej triedy začala pomaly vkrádať tajomná
            zimná a vianočná atmosféra. V dielňach aktivity a tvorivosti sa vynímali tentokrát práve
            učiteľky materskej školy Bc. Ľuboslava Regeciová, Mgr. Zuzana Hricová Firmentová, pomocná vychovávateľka Simona Turáková a pozvaný hosť p. riaditeľka Mgr. Helena Hricová, ktoré vyrábali vianočné ozdoby
            na stôl typické pre tento vianočný čas. Ďakujeme kolegyni Simone Turákovej za inšpiráciu
            a príjemne strávený podvečer.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová a kolektív MŠ

             

          • Vianočná akadémia v materskej škole ...

            21. 12. 2022

            Po dvoch rokoch sa nám podarilo uskutočniť prekrásnu Vianočnú akadémiu
            v materskej škole za účasti pani riaditeľky, rodičov a všetkých zúčastnených, a to po štvrtej
            predvianočnej adventnej nedeľe, 19. decembra 2022. Na krásnej vianočnej scéne sa predstavili
            deti so svojimi pedagógmi, ktorí horlivo a pilne nacvičovali a skúšali, aby v tento sviatočný
            deň potešili všetkých v obecenstve. Materská škola sa predstavila vianočným pásom –
            Anjelik Babráčik,  Vianočná akadémia už naozaj pripomenula, že čas vianočný je tu
            o chvíľočku a veríme, že zanechala dobrý dojem. 

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

          • Vianočné tvorenie

            16. 12. 2022

            Vianoce sa nezadržateľne blížia. Význam a symboliku Vianoc si žiaci s učiteľmi pripomínajú na vyučovaní, a to prostredníctvom rôznych aktivít, podujatí a tvorenia. Každoročne máme na škole vianočné tvorenie, aby sme sa spolu tešili z vianočného obdobia, ale  aby nás spojila aj vianočná tvorba. Žiaci sa ochotne a tvorivo zapájajú do zhotovenia vianočných ozdôb a dekorácií s využitím prírodnín a rôznych odpadových materiálov. Tieto práce zdobia triedy a každý deň niečo nové pribudne. Celú atmosféru ešte dopĺňajú vianočné melódie a detské iskry v očiach s dobrým pocitom z odvedenej práce. Aspoň nám to čakanie na Vianoce rýchlejšie ubehne. Želáme radostné Vianoce a šťastný nový rok!

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa Tatiana Stašenková

          • Fijú, fijú, fijú...

            16. 12. 2022

            Mesiac december priniesol do nášho kraja bohatú snehovú nádielku. Ako vznikajú snehové vločky? Kto ich sype na zem? – to boli zvedavé otázky našich najmenších prváčikov. Prostredníctvom zážitkového vyučovanie „Fijú, fijú, fijú...“ sme sa ocitli v svete detskej fantázie. Pani zimu sme obliekli do nových šiat a prostredníctvom výroby pukancom sme v triede pripravili bohatú „snehovúnádielku“. Rozžiarené detské očká zvestovali, že pukance aj bielučký sneh chutia rovnako dobre.

            PaedDr. Anna Molnárová

             

          • Mikuláš!

            8. 12. 2022

            Konečne sme sa dočkali. Tak ako každý rok, aj tento rok k nám zavítal Mikuláš. V detských očiach zavládla radosť a úsmev na perách. Veď každý z nás vie, že oslava jeho sviatku je spojená s rozdávaním darčekov deťom, a to zvyčajne už v predvečer sviatku, teda 5. decembra, keď chodili a stále chodia po uliciach miest a obcí Mikuláš, anjel a čert. No naši žiaci si museli odmenu zaslúžiť básničkou a pesničkou. Mikuláš prešiel všetky triedy a rozdal deťom balíčky. Veríme, že sme Mikuláša potešili a popriali sme mu šťastnú cestu domov.

            Mgr. Marcela Horská

          • DROGY NECHCEME!

            28. 11. 2022

            Každoročne pripadá Európsky týždeň boja proti drogám na tretí novembrový týždeň. Jeho zámerom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o legálnych a nelegálnych drogách.

            Cieľom aktivít v oblasti protidrogovej prevencie je uskutočňovať opatrenia na zamedzenie a eliminovanie prejavov šikanovania v škole, zvýšenie pocitu bezpečnosti u žiakov, prispievať k zlepšeniu zdravia žiakov a k prevencii pred civilizačnými chorobami.

            V týždni od 21. do 25. 11. sme so žiakmi mali prednášku k danej tematike, plnili sme rôzne úlohy, no najviac sme sa venovali legálny drogám, s ktorými sa naši žiaci dennodenne stretávajú, keďže pochádzajú zo sociálno-znevýhodneného prostredia a poniektorí  už aj vyskúšali cigaretu a alkohol.  Dúfam, že si maši žiaci vzali z toho ponaučenie a rozhodli sa pre skutočný život bez drog.

            Ak sa rozhodneš povedať skutočnému životu „áno“, máš len jedinú možnosť a to povedať drogám„NIE“

            Mgr. Marcela Horská

          • Projekt Vesmír

            24. 11. 2022

            Žiaci 4. ročníka na našej škole spoločne vytvárali projekt, ktorý im priblížil slnečnú sústavu, kde sa učili ako to vo vesmíre funguje. Hravým spôsobom sa oboznamovali s pojmami galaxia, slnečná sústava, mliečna cesta, planéty. Vyhľadávali informácie, vypĺňali rôzne pracovné listy s medzipredmetovými prvkami, tvorili modely planét, simulovali pohyby Zeme a mesiaca, zostavovali obežné dráhy planét, hrali divadlo atď. Žiakom sa projekt páčil a myslím, že získali i veľa zaujímavých informácií netradičnou formou.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa Tatiana Stašenková

          • HRAVÁ MATEMATIKA

            21. 11. 2022

             

            Žiaci druhého ročníka si vyskúšali hodinu matematiky aj inou formou ako obvykle a to HROU. Aj matematika môže byť pre žiakov zábavná. Spolu sme si to vyskúšali a žiakom sa to páčilo. Vyskúšali si vymodelovať čísla z plastelíny, poskladali si matematické puzzle a z drevených čísel si skladali rôzne príklady, triedili podľa farieb či zoraďovali čísla podľa veľkosti.

             

            Tr.uč. Mgr. Silvia Čubová

          • Medzinárodný deň tolerancie

            21. 11. 2022

             Organizácia Spojených národov v roku 1996 na podnet UNESCO vyhlásila 16. november za Medzinárodný deň tolerancie. Pri tejto príležitosti sme sa so žiakmi rozprávali, o tolerancii, rešpekte, vzájomnej úcte a porozumení. Podať pomocnú ruku druhým je dôležité, hlavne ľuďom, ktorí to potrebujú. Žiaci 4. ročníka si vyrobili pomyselnú ruku pomoci so srdcom na dlani, pretože aj keď sme rozdielni, v každom z nás sa ukrýva dobre srdiečko. Na telesnej výchove  si žiaci overili dôveru v kamaráta pri chôdzi po lavičke so zaviazanými očami a vcítili sa tak do života nevidiacich. Taktiež sa vcítili do role nepočujúceho, pričom boli odkázaní na pokyny svojho spolužiaka, pri prekonávaní prekážkovej dráhy. Uvedomili sme si, že spolu dokážeme viac. Tolerovať- znamená uznávať každého jedného človeka a zároveň rešpektovať jeho osobnosť. Buďme k sebe tolerantní, svet bude lepší. 

            Tatiana Stašenková - asistentka učiteľa

          • Šarkaniáda

            16. 11. 2022

            Priaznivé jesenné počasie a vonku začína fúkať ten správny vietor, znamená to, že je najvyšší čas chystať sa na Šarkaniádu. K jeseni už tradične patrí púšťanie šarkanov, preto táto akcia nemohla chýbať ani tento rok na našej škole. Najprv si žiaci v triedach s nadšením vyrábali rôzne pestrofarebné šarkany. Obzvlášť sa tešili zo šarkanov, ktoré boli vyrobené vlastnými rukami. Ešte viac sa potešili pobytu na čerstvom vzduchu a priaznivému vetru. Na školskom dvore sa žiaci vybehali a vyšantili spolu s lietajúcimi šarkanmi. I keď sa jeseň môže javiť v istých ohľadoch ako ponurá, pretože sa deň skracuje, býva sychravo, a aj omnoho chladnejšie ako sme boli niekoľko mesiacov zvyknutí, predsa len má svoje radosti. Už teraz sa tešíme na ďalšiu akciu.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa Tatiana Stašenková

          • Jesenné šantenie

            25. 10. 2022

            Či sa nám to páči alebo nie jeseň je v plnom prúde. Pestrosť farieb, bohatosť úrody a vôňa jesene inšpirujú a priam podnecujú deti k tvorbe a hravosti. Keď nás vietor a dážď prinútili tráviť čas v triede, pustili sme sa do výroby šarkanov a zvieratiek z jesenných plodov. Svojimi výtvormi sme si vyzdobili vstupnú chodbu do materskej školy. Posledné lúče slniečka sme zas naplno využili pri hrách, vychádzkach a púšťaní šarkanov.

            Bc. Ľuboslava Regeciová

          • TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

            24. 10. 2022

             

            „Jedz málo a večeraj menej, pretože zdravie každého tela sa kuje v dielni žalúdka.“               / Miguel de Cervantes/

             

            S jeseňou babieho leta, pestrých farieb, vôní ovocia a zeleniny, sme si na našej škole pripomenuli 16.október – „ Svetový deň zdravej výživy“

            Schopnosť, že sa vieme zdravo a racionálne stravovať, sme preukázali v „Týždni zdravej výživy“, ktorý sa uskutočnil v našej škole v dňoch 17. – 21.10. 2022.

            To, aby žiaci vedeli, čo je dobré a správne pre ich zdravý vývin, ako sa majú stravovať, čomu sa majú vyhýbať, ako zdravo žiť, aby neubližovali sebe a ostatným sa deti nenaučia z kníh alebo poučky. Všetko sa ľahšie učí, ak to môžu nielen počuť a prečítať ale aj vidieť a sami si to skúsiť.

            Aj preto sa týždeň  niesol v duchu zdravého životného štýlu prostredníctvom aktivít, ktoré každá triedna učiteľka tvorivo pripravila pre svoju triedu. Žiaci spoznali pyramídu zdravia, ochutnali zdravé nátierky či ovocný šalát, tvorili rôzne úlohy. Veríme, že návyky, ktoré im vštepujeme, sa stanú súčasťou ich života.


             Mgr. Silvia Čubová - koordinátor zdravej výživy

          • Výstup na Minčol

            17. 10. 2022

             

            Po dvojročnej prestávke v piatok 14. 10. 2022 sa uskutočnil jesenný výstup žiakov základných škôl na najvyšší vrch pohoria Čergov (Minčol – 1157 metrov n. m.), na ktorom sa zúčastnili aj žiaci 3. a 4. ročníka našej školy. Turistická akcia pod názvom Výstup na Minčol, sa koná na počesť Slovenského národného povstania. Účastníci tohto podujatia sa stretli pred obecným úradom, pri pamätnej tabuli, ktorá pripomína pamätný deň, kedy bola oslobodená obec Kyjov od fašistov.  Mgr. Milan Hric,predseda - ZO SZPB Kyjov - hlavný organizátor výstupu privítal hostí: p. Petra Kobera – podpredsedu OblV SZPB v Starej Ľubovni a účastníkov podujatia, pedagógov a žiakov zo ZŠ s MŠ Kyjov a Plaveč. Naša cesta na Minčol pokračovala turistickým chodníkom, kde sme si všímali okolitú prírodu so zvukmi jesenného lístia, ktoré nám šuchotalo pod nohami. Cesta na Minčol ubehla veľmi rýchlo a hravo ju všetci zvládli. Na vrchole Minčola už nás očakávali pedagógovia a žiaci zo ZŠ s MŠ Čirč, kde sme si spoločne pochutnávali na opečenej slaninke a klobáske a na ďalších dobrotách. V závere organizátori zaujímavým rozprávaním priblížili život partizánov v horách  počas druhej svetovej vojny. Počasie nám prialo a výstup sme si všetci užili.

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Didaktické hry v prírode

            17. 10. 2022

            Dňa 14. 10. 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili Didaktických hier v prírode ( 1. – 2. ročník) a po dvoch neúspešných rokoch z dôvodu opatrení ohľadom pandémie COVID 19 sme sa tento rok zúčastnili výstupu na Minčol (1 157 m.n.m.), najvyšší vrch pohoria Čergov (3. – 4. ročník).

            Výstup sa uskutočňuje pri príležitostí významných výročí novodobých dejín, ktoré je potrebné pripomínať hlavne mladým generáciám. Súčasťou turistického výstupu môžu byť aj účelové cvičenia a didaktické hry,zamerané na plnenie úloh prierezovej témy ochrany života a zdravia.

            Výstup organizuje ZO SZPB Kyjov v spolupráci s Oblastným výborom SZPB v Starej Ľubovni a zúčastnenými základnými školami.

            Keďže sme mali turistickú vychádzku spojenú s poznávaním okolitej prírody a regionálnych názvov, vybrali sme sa do lesa, pod Lisu horu( 1. – 2. ročník), kde sme spoznávali stromy, rastliny, živočíchy a huby. Keďže nám počasie prialo a bolo krásne slnečno mohli sme s nadšením pozorovať krásu našej  prírody. Ostatní zúčastnení pokračovali vo výstupe na Minčol.

            Verím, že tieto didaktické hry splnili stanovené ciele a priniesli žiakom  ponaučenie.

            Mgr. Marcela Horská

             

          • Výstup na Minčol ...

            14. 10. 2022

            Vážení riaditelia základných škôl,

            po dvoch neúspešných rokoch z dôvodu opatrení ohľadom pandémie opäť plánujeme tento rok v čase babieho leta uskutočniť výstup žiakov základných škôl na najvyšší vrch pohoria Čergov (Minčol - 1 157 m n. m.), na ktorý pozývame aj žiakov vašej školy.


            Výstup sa uskutoční tento piatok 14. 10. 2022.


            Zraz na Minčole je plánovaný v čase  10.30 - 11.00 hod.

             

            Organizáciu výstupu žiakov zabezpečujú pedagogickí pracovníci zúčastnených škôl.

             

            V Kyjove odchádzame na Minčol približne o 8.15 hod. od Obecného úradu. 


            Výstup sa uskutočňuje pri príležitostí významných výročí novodobých dejín, ktoré je potrebné pripomínať hlavne mladým generáciám (v máji budúceho roku oslávime 78. výročie ukončenia 2. svetovej vojny a v tomto roku sme na konci augusta oslávili 78. výročie SNP a začiatkom októbra 78. výročie Karpatsko-duklianskej operácie).

             

            Súčasťou turistického výstupu môžu byť aj účelové cvičenia, ktorých úlohou je okrem iného učiť žiakov orientovať sa v teréne a zároveň aj ochraňovať človeka a prírodu.


            Výstup organizuje ZO SZPB Kyjov v spolupráci s Oblastným výborom SZPB v Starej Ľubovni a zúčastnenými základnými školami.

             

            Program na Minčole:

            11.00 - 12.00 - individuálne besedy pri vatre, opekanie - každý v svojej réžii

            12.00 -12.30 - krátke prednášky  (príhovory) k udalostiam o 2. svetovej vojne, o SNP, o ochrane prírody

            12.30 - 12.45 - fotografovanie

            12.45 - 13.15 - odchod z Minčola a presun domov resp. do škôl

             

            S pozdravom a úctou
            Hric Milan - ZO SZPB Kyjov - hlavný organizátor výstupu

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

            9. 9. 2022

             

            Prázdniny sa skončili a opäť všetky školopovinné deti prekročili prah svojich škôl. Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutočnilo v pondelok 5. septembra 2022. Na našom školskom dvore privítala žiakov, a hlavne prváčikov a ich rodičov p. riaditeľka Mgr. Helena Hricová a taktiež sa prihovoril starosta obce Ing. Milan Dirga, ktorí zaželali všetkým veľa úspechov pri plnení si školských povinností. Po príhovore a organizačných pokynoch sa žiaci prvého ročníka presunuli do triedy, ktorí už horeli nedočkavosťou, kedy si prvýkrát sadnú do školských lavíc. Všetkým prajeme úspešný školský rok 2022/2023!

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková