• Deti a snehová vločka

            18. 12. 2020

            Aký je najkrajší sviatok v roku? Určite sa zhodneme na tom, že to budú Vianoce. Aj naše deti zbožňujú sviatok Vianoc a jedením čokoládok z adventného kalendára rátajú dni do Vianoc.

            Na záver roka naše deti vystúpili s programom a potešili srdiečko našej pani riaditeľke, Ježiškovi a samozrejme aj nám. Sršala z nich radosť, tvorivosť a všade bolo cítiť „vianočno“. Z detí sa v jeden okamih stali vynikajúci rečníci, speváci, herci aj tanečníci. Bola radosť tam byť a pozorovať ich ako sa ich individuality a talent prejavujú. Jediné čo nám chýbalo bolo publikum rodičov, starých rodičov a priateľov, ktorí sa nemohli zúčastniť pre opatrenia COVID-19. Ale my nezúfame a vidíme nádej, že v roku 2021 si vianočnú besiedku detí budú môcť užívať aj ich najbližší.

            Prajeme Vám čarokrásne Vianoce.

            Simona Turáková a Bc. Ľuboslava Regeciová –  učiteľky MŠ

          • Vianočné tvorenie

            17. 12. 2020

                        Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je typická vianočná výzdoba, ktorá dotvára čaro Vianoc. Vianočné tvorenie so žiakmi je príležitosťou ako si vyzdobiť triedu, vytvoriť vlastnoručne robené dekorácie a peknou prípravou na toto nádherné obdobie. Aj žiaci 3. a 4. ročníka našej školy si spríjemnili čakanie na Vianoce zdobením medovníkov a tvorením, kde využili prírodné materiály a nepotrebné kúsky, z ktorých vytvorili pekné dekorácie a ozdoby. Vianočnú atmosféru nám spríjemnili vianočné koledy. Žiakom sa tvorenie a zdobenie medovníkov páčilo, mali radosť zo spoločných výtvorov, ktoré zdobili našu triedu.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Na Mikuláša - ZŠ

            17. 12. 2020

                        Aj v našej škole žiaci s radosťou očakávali Mikuláša a navodili si príjemnú predvianočnú atmosféru v triedach. Príchodu sv. Mikuláša sa dočkali na dedine v podvečer 6. decembra, ale predsa ešte niečo zanechal aj v škole. Mikulášske balíčky si žiaci museli zaslúžiť peknou básničkou alebo pesničkou.

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Vianočná krása

            17. 12. 2020

            Vianoce – najkrajšie sviatky v roku. Vôňa perníkov, škorice a ihličia. K Vianociam patrí aj výzdoba. Naši žiaci si tento rok vyskúšali zdobenie medovníkov, z čoho mali najväčšiu radosť. Vyrobili si papierového anjela, ktorého si zavesia do okna, na stromček povešajú ozdobené šišky a učiteľky sa podieľali na výzdobe školy. Všetkým prajeme krásne Vianoce.

            Mgr. Júlia Urdová

          • Pozor na ceste

            17. 12. 2020

            Každý živý tvor vie, že cesta nie je dvor a toto nie je fór. Na ceste si pozor daj, pozeraj na semafor. Do výchovno-vzdelávacieho procesu zaraďujeme aj dopravnú výchovu. Žiaci sa učia bezpečne prehádzať cez cestu, význam svetelných znamení a rozpoznávajú a určujú dopravné značky. Po teórií nasledovala tvorivá časť, v ktorej si žiaci vyrobili papierový semafor a správne vystrihli a vyfarbili dopravné značky. Nakoniec si zahrali dopravné pexeso a veríme, že si poznatky zapamätali.

            Mgr. Júlia Urdová

          • O zlatej rybke

            17. 12. 2020

            Našu školu navštívilo divadlo Babadlo s prezentáciou krásnej rozprávky O zlatej rybke. Herci si najprv pripravili kulisy a svojím stvárnením rozprávky nás vtiahli  do deja. Žiakom sa takéto prevedenie veľmi páčilo a naučili sa, že máme byť spokojní s tým, čo máme a nemáme mať veľké oči. Veríme, že divadlo nás navštívi znova s ďalšou rozprávkou.

            Mgr. Júlia Urdová

          • Novembrová fotovýzva s časopisom Stromáčik

            14. 12. 2020

            Škola poskytuje deťom rómskeho etnika často prvú príležitosti zoznámiť sa s knihou alebo časopisom. Naši nulťáci sú zvedavé deti a časopis Stromáčik, ktorý vydáva environmentálna organizácia Strom života v Bratislave, je ich každodennou súčasťou. Príbehy obyvateľov lesa a ďalšie zaujímavosti časopisu Stromáčik sú podnetom pre výchovné pôsobenie na našich najmenších školákov, vplývajú na rozvoj ich predčitateľskej gramotnosti. Žiaci si napínavé príbehy nedokážu ešte sami prečítať, potrebujú pomoc pani učiteľky. No keď sa do príbehov započúvajú, sú plní zvedavých otázok. Reprodukcia daných obrázkov rozvíja ich predstavivosť a komunikačné zručnosti v spisovnom jazyku.

            Do súťaže sme zaslali fotografiu, ktorá porotu zaujala a umožnila jej zvíťaziť. Za odmenu získali naši žiaci Knihu o zvieratkách s nálepkami. 

            https://www.facebook.com/stromacik/photos/pb.107748104257154.-2207520000../199012635130700

            Viac o časopise Stromáčik sa dozviete na: https://stromzivota.sk/stromacik/o-casopise

            PaedDr. Anna Molnárová

          • Šarkaniáda

            14. 12. 2020

            Jeseň je ročným obdobím, ktoré využívame so žiakmi  na aktivity vo voľnej prírode. Jesenný vietor vyzlieka stromy donaha, zbavuje ich starých šiat a pripravuje na zimný spánok. Pani zima ich prikryje peknou bielou perinou, aby si cez zimu oddýchli a načerpali síl do nového roka. Jednou zo zážitkových aktivít v tomto ročnom období je púšťanie šarkanov, na ktoré sa všetky deti veľmi tešili. Aj naši žiaci si vlastnoručne zhotovili šarkanov, vyšli von a ozlomkrky sa dali na preteky s „majstrom vetrom.“

            PaedDr. Anna Molnárová

             

          • Deň zdravých zubov

            9. 12. 2020

            Raz ráno našu kamarátku Majku rozbolel zub. A to preto, lebo si nechcela umývať zúbky. Tému zdravých zubov sme zahrnuli počas celého dňa do každej vyučovacej hodiny. Na slovenskom jazyku sme si prečítali príbeh o Majke, ktorá si nechcela umývať zúbky, následne sme si text rozobrali, žiaci odpovedali na otázky k textu. Zúbková víla nám pripravila niekoľko slov , ktoré boli poprehadzované a slová sme správne skladali do viet. Na matematike sme počítali koľko zúbkov máme v ústach a zúbková víla nám pripravila príklady na sčítanie a odčítanie. Na prvouke sme rozoznávali zmysly človeka a v ústnej dutine správne pomenovali časti, kde sa aká chuť rozoznáva. No a na výtvarnej výchove si žiaci vyrobili zubné kefky z papiera a vystrihli zub. Nakoniec sme si vysvetlili ako sa čistia zúbky a žiaci dostali domov leták o správnom čistení zubov a zubné kefky.

            Mgr. Júlia Urdová

          • Oznam!!!

            1. 12. 2020

            Na základe usmernenia RÚVZ v Starej Ľubovni a v súlade s rozhodnutím ministra školstva č. 2020/15801:1-A1800 zo dňa 28.08.2020 a so súhlasom zriaďovateľa školy Obce Kyjov Vám týmto oznamujeme, že riaditeľka ZŠ s MŠ  Kyjov prerušuje deťom triedy Lienky  školský výchovno-vzdelávací proces, a to v dňoch 1.12.2020 (utorok) – 4.12.2020 (piatok) z organizačných dôvodov súvisiacich s prevenciou šírenia ochorenia COVID-19.

            Mgr. Helena Hricová - riaditeľka ZŠ s MŠ Kyjov

          • OZNÁMENIE !!!

            1. 12. 2020

            Základná škola s materskou školou Kyjov, 065 48 Kyjov 176

             

             

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO

             

            Riaditeľka školy oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

            p o s k y t u j e

             

            žiakom Základnej školy  riaditeľské voľno

            od 1. decembra 2020 do 4.decembra 2020  pre obmedzenie šírenia koronavírusu.

                                                   Kyjov  1. decembra  2020                          

             

             

                                                                                                Mgr. Helena Hricová

                                                                                               riaditeľka školy

          • Športom proti drogám

            23. 11. 2020

            Dňa 18. – 20. novembra sme so žiakmi plnili aktivity zamerané na protidrogovúprevenciu pod názvom „Športom proti drogám“.

            Prevencia drogových závislostí je súčasťou prierezových tematík školského vzdelávacieho programu:  - osobnostný a sociálny rozvoj - ochrana života a zdravia. Plánovaná činnosť je zameraná predovšetkým na primárnu prevenciu, pomocou ktorej chceme predchádzať sociálno-patologickým javoma rizikovým faktorom.

            Cieľom aktivít v oblasti protidogovej prevencie je uskutočňovať opatrenia na zamedzenie a eliminovanie prejavov šikanovania v škole, zvýšenie pocitu bezpečnosti u žiakov, prispievať k zlepšeniu zdravia žiakov a k prevencii pred civilizačnými chorobami.

            Žiaci mali prednášku a prezentáciu k danej tématike, plnili rôzne úlohy, no najviac sme sa venovali športu. Kedže nám aj počasie prialo, so žiakmi sme sa vybrali na vychádzku, pozorovali sme okolitú prírodu, deti sa hrali na detskom ihrisku, a tak sme si zacvičili a zasúťažili na školskom dvore. Verím, že sa žiaci príjemne odreagovali, zacvičili si a zasúťažili.

            Mgr. Marcela Horská

          • Zdravá výživa – Deň jablka

            20. 11. 2020

            Október je mesiacom zdravého stravovania a teda zdravej výživy a mali by sme sa jej venovať, aby naše deti získali zdravé návyky v stravovaní a vedeli si vybrať, čo je zdraviu prospešné. 21. október je Medzinárodným dňom jablka a preto sme sa rozhodli uskutočniť na našej škole aktivity zamerané práve na zdravú výživu. Deti si do školy priniesli jabĺčko zo záhradky, povedali sme si že jablko nie je iba jednofarebné, ale môže mať rôzne farby. Prečítali sme si rozprávku O jabĺčku, na konci ktorej sme sa snažili odpovedať na otázky súvisiace s textom a tým u žiakov rozvíjali čitateľskú gramotnosť. Vypočuli sme si pesničku o jabĺčku a červíkovi s následným predvedením dramatizácie učiteľkou, vyfarbovali sme jablká a snažili sa nájsť cestu v jablkovom labyrinte. No a samozrejme deti ochutnali sladké ovocie, ktoré si do školy priniesli.

            Mgr. Júlia Urdová

          • Naša babka, náš dedko!

            20. 11. 2020

            Babku a dedka majú deti radi. Starí rodičia nás rozmaznávajú, túlia, ale keď treba aj napomenú.  Ku starším ľuďom, babkám, dedkom, ale aj všetkým dospelým máme byť úctivý. To učíme aj našich žiakov – vždy sa pozdraviť, slušne sa správať a mať rešpekt. Október je mesiacom úcty k starším, ale keďže vzhľadom na aktuálnu situáciu sme našich starých rodičov nemohli potešiť spevom, tancom či básničkami, vyrobili sme im papierové poháre, v ktorom sa ukrývalo voňavé vrecko čaju. Žiaci ho potom zaniesli svojim babkám a dedkom a s láskou darovali.

            Mgr. Júlia Urdová

          • Jesenná vychádzka

            20. 11. 2020

             

            Jeseň sa blíži ku koncu a preto si ešte do sýtosti vychutnávame asi už posledné teplejšie lúče zo zubatého slniečka. Pekný jesenný deň sme so žiakmi využili na vychádzku a spoznávanie prírody. Cestou k odpočívadlu Sokoľ sme videli, aká krásna a rozmanitá dokáže byť Jeseň. Les hýril farbami ale aj plodmi. Lákali nás šípky, trnky ale našli sme aj huby a sem tam aj nejakého chrobáčika, ktorý sa isto už pripravoval na zimný spánok.

            Mgr. Júlia Urdová

          • Múdra hlavička vie

            12. 11. 2020

             Každoročne, už od roku 1999, si štvrtý októbrový pondelok v roku pripomíname výnimočný deň – Medzinárodný deň školských knižníc. Tento rok sme sviatok oslavovali 22. októbra. Hlavnou myšlienkou tohto dňa je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu  a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí.

              Z príležitosti tohto dňa sme pre našich žiakov pripravili vedomostnú súťaž Múdra hlavička vie. Žiaci mali správne odpovedať na vopred pripravené otázky, odpovede doručiť do vopred pripravenej krabice. Víťazi súťaže boli odmenení peknými cenami.

            PaedDr. Anna Molnárová

          • Starostlivosť o zeleň v okolí školy

            12. 11. 2020

            Skrášľovanie životného prostredia školy, starostlivosť o zeleň v okolí školy a kútik živej prírody v triedach patrí medzi prvoradé úlohy školského vzdelávacieho programu našej školy. Spojením teórie s praxou učíme žiakov starať sa o rastliny, ktoré si vlastnoručne zasadili. Pred zimou sme ošetrili dreviny i skalničky. Tak ako sa striedajú ročné obdobia v roku, tak sa striedajú aj naši žiaci. Mladší prichádzajú, tí starší odchádzajú do inej školy. Pevne veríme, že manuálne zručnosti získané pri starostlivosti o zeleň sa im hlboko vryjú do ich detskej mysle.

            PaedDr. Anna Molnárová – koordinátorka environmentálnej výchovy